Terra rijschool

Waarom een T-rijbewijs?

Alle bestuurders van een trekker die op de weg komen, zijn verplicht om in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. In de meeste landen om ons heen was dit al verplicht, Nederland is één van de laatste landen in Europa waar het verplicht rijbewijs voor trekkers en andere voortuigen met beperkte rijsnelheid per 1-7-2015 is ingevoerd. De verwachting is dat het hiermee weer een beetje veiliger wordt op de Nederlandse wegen.

Overgangsregeling trekkerrijbewijs

 • Als je in het verleden een trekkercertificaat of een 'regulier' B (of zelfs C) rijbewijs hebt gehaald, gelden er verschillende overgangsregelingen.
  • Een trekkercertificaat dat was afgegeven na 1 januari 2012 geeft tot 1 juli 2016 recht op het (bijschrijven) van categorie T. Voor het omwisselen neem je je trekkercertificaat en een ingevulde gezondheidsverklaring van het CBR mee.  Na 1 juli 2016 is dit niet meer mogelijk. Ben je toch te laat? Neem dan contact op met het CBR.


   In de documenten "Categorie T op het rijbewijs" en "Omwisselen trekkercertificaat" tref je meer informatie over wanneer en hoe het trekkercertificaat kan worden omgewisseld. Deze informatie is ook te vinden op www.rijbewijs.nl.

  • Wie een rijbewijs B heeft met een afgiftedatum van vóór 1 juli 2015 en minimaal 18 jaar oud is, krijgt bij de eerstvolgende verlenging van zijn of haar rijbewijs het rijbewijs T automatisch bijgeschreven. Een rijbewijs is normaal gesproken 10 jaar geldig, deze overgangsregeling stopt dan ook op 1 juli 2025. Vanaf dat moment wordt het niet meer automatisch bijgeschreven.
  • Als u een rijbewijs C heeft gehaald of gaat halen krijgt automatisch categorie “T” bijgeschreven. Dat blijft ook zo.
 • Als je in het buitenland een trekker wilt besturen, zul je je rijbewijs voor die tijd moeten vernieuwen door de “T” te laten bijschrijven. Buiten Nederland gelden de overgangsregelingen niet.

De TerraRijschool

Terra verzorgt voor haar eigen leerlingen maar ook voor mensen van buiten de school de opleiding voor het T-rijbewijs. Deze rijbewijscategorie bestaat sinds 1 juli 2015 en is bedoeld voor bestuurders (vanaf 16 jaar) van land- en bosbouwtrekkers (LBT's) en motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg. Door het halen van het T-rijbewijs laat je zien dat je rijvaardig en rijgeschikt bent en veilig aan het verkeer kunt deelnemen.

Terra heeft als agrarische opleider sinds 1977 ervaring in het opleiden en examineren van (aspirant) trekker chauffeurs. Ook bieden wij al jaren trainingen rondom bijvoorbeeld ‘veilig landbouwverkeer’, ‘het nieuwe rijden’ en ‘slipcursussen met trekkers en aanhangers’. Onze docenten en instructeurs kunnen dus bogen op jaren lange ervaring!

De opleiding

Om het T-rijbewijs te kunnen halen is een theorie- en praktijkdiploma vereist. Deelnemers kunnen bij de Terra rijschool uit verschillende mogelijkheden kiezen.

Theorie-opleiding

Om in het bezit te komen van het T-rijbewijs dien je eerst te slagen voor het theorie-examen bij het CBR. Je mag al theorie-examen doen wanneer je 15,5 jaar bent. Het theorie-examen voor de trekker bestaat uit 50 meerkeuzevragen, waarvan je er minimaal 38 goed moet hebben om te slagen. Er is een regulier examen beschikbaar, een examen met extra tijd of een voorleesexamen.

Voor de theorie-opleiding biedt de Terra Rijschool de volgende pakketten:

Pakket 1: Zelfstudie met e-learning + examentraining. Wanneer je in staat bent om zelfstandig en gedisciplineerd te leren voor je theorie-examen, kun je kiezen voor het pakket e-learning. Met het lesboek en de online oefenexamens kun je waar en wanneer je maar wilt leren voor je examen. Periodiek plannen wij een examentraining, waarin de deelnemers de gelegenheid krijgen om verduidelijking van de stof te krijgen en vragen te stellen, waarna aansluitend het theorie-examen kan worden afgelegd. 

Pakket 2: Klassikaal theorieles. De te leren stof wordt klassikaal behandeld. Het voordeel van klassikaal leren is dat je ook leert van je medecursisten en direct antwoord krijgt op vragen.

Praktijkopleiding

Als je 16 jaar bent mag je beginnen met de praktijkopleiding voor het trekker rijbewijs. De praktijkopleiding kan naar wens ingepland worden, hier is ook een spoedopleiding voor beschikbaar. De praktijkopleiding bestaat uit rijden op de openbare weg, het uitvoeren van bijzondere verrichtingen en het uiteindelijke praktijkexamen. Het praktijkexamen is de gelegenheid dat je aan kunt tonen dat je het voertuig in alle facetten onder uiteenlopende omstandigheden beheerst.

Je kunt kiezen uit een praktijkpakket, bestaande uit 9 lessen en het examen. Maar je kunt ook kiezen voor losse lessen. Het is ook mogelijk om eerst een losse les af te nemen, als introductieles. Samen met jou wordt dan bekeken wat het beste bij jou past.

De kosten

Kosten theorie:

Theoriepakket 1:  € 144,00     (e-learning + examentraining)
Theoriepakket 2:  € 284,35     (12 lesuren á 60 minuten)


Kosten praktijklessen:

Praktijkpakket:      € 1.292,05 (9 lessen á 1,5 uur + 1,5 uur voor het examen)
                                     Excl. kosten voor het CBR (examenkosten en eigen verklaring)

Losse rijlessen:    € 154,00 per les á 1,5 uur

Bovenstaande kosten zijn inclusief 21% BTW. Prijzen onder voorbehoud.
 

Gedeeltelijke vergoeding T-rijbewijs

Sociale partners (Cumela Nederland, FNV Agrarisch en Groen, CNV vakmensen het Vakvereniging Het Zwarte Corps) stellen, via het Colland Arbeidsmarktfonds en vergoeding van € 700,- beschikbaar als tegemoetkoming in de kosten voor het behalen van het T-rijbewijs. Om de vergoeding te krijgen, moet men wel aan enkele voorwaarden voldoen. Klik hier voor meer informatie.

Kijk ook op www.caoloonwerk.nl of www.groengrondinfra.nl voor meer informatie over deze vergoeding.

Locaties


Om de theorie- en praktijklessen voor iedereen toegankelijk te houden, worden deze lessen zoveel mogelijk aangeboden op al onze Terra vestigingen (met uitzondering van Wolvega).

Informatie en aanmelden

Voor meer informatie of aanmelding voor een opleiding van de TerraRijschool kun je contact opnemen met TerraNext via het telefoonnummer  (050) 368 23 90 of info@terranext.nl. Je kunt ook bijgaande formulier downloaden en aan ons terugsturen.:
Aanmeldformulier

Eigen verklaring omtrent gezondheid